Welkom

Welkom op de site "Wandelritme"

woensdag 9 maart 2011

De wandeling



De St. Hubertusmolen te Beek
Type Standerd Bouwjaar 1802

De toegang tot de molen



Een kattebelletje voor de "mölder".



Het inwendige van de molen



Uitzicht vanaf het molenplatform.
De toegangstrap
Zicht op Bekergenhout vanaf de molen.



De molen gebouwd in het jaar 1802

 Is wandelen goed voor je gezondheid? Zo ja is het dan alleen gezond voor het lichaam, of is wandelen ook goed voor de geest?
Of is wandelen interessant  voor beiden? Wie zal het zeggen?  Het is in ieder geval voor veel mensen een echte passie, die met zowel lichaam als ziel bedreven wordt.
Het beroep van mölder is bijna uitgestorven. Althans als dit beroep je inkomen en leven bepaalde. Als je nu nog het beroep van molenaar uitoefend is dit uit pure liefde voor een uitgestorven vak. Het is puur genieten om te zien hoe de graankorrels geplet worden tussen de molenstenen die in tegenovergestelde richting draaien. Het is in extase raken van de geur die het pas gemalen graan verspreidt. Het is slikken geblazen om al je speeksel binnensmonds te houden bij de gedachte hoe lekker een vers gebakken brood moet smaken, bereidt met het vers gemalen graan. Je moet je goed kunnen beheersen bij die heerlijke geur om niet , zoals enkele soorten rashonden voortdurend doen, te gaan kwijlen waarna je dan weer de vloer moet doen met een dweil, na al dat gekwijl.
Het beroep van "mölder" is daarom dan ook erg zwaar. Hij moet niet alleen de zware zakken met graan en meel torsen, hij moet natuurlijk ook nog iedere dag vechten tegen zijn eigen gekwijl en dat maakt dit beroep extra zwaar. Zo'n molenaar heeft dus nog echte liefde voor zijn vak en dat is ook echte passie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten